Шкідливої добавки не буде у молочних продуктах, солодощах та дитячому харчуванні. — Актуальні новини Дарницького району
Протягом наступного місяця у сесійній залі планують розглянути законопроєкт № 6068 щодо використання гідрогенізованої пальмової олії у харчових продуктах.
Народний депутат та член аграрного комітету ВР Дмитро Соломчук розповів, що олія не лише згубно впливає на здоров’я українців, але й на економіку всієї країни. Зокрема на фермерство. У 2015 році постачання «пальми» до України з Індонезії та Малайзії зросло із 70 тисяч до 200 тисяч тонн на рік.
За словами нардепа це стає перешкодою для вітчизняних аграріїв, зокрема олійників. Адже, якщо за рік з гектара соняшників можна отримати 600 л олії, то пальма дає 3 тонни, до того ж два рази на рік. Тому саме її використовують у продуктах, попри суттєву шкоду для здоров’я, повідомляє Agrotrend.
До слова, в Україні зареєстрували законопроєкт №5148 від 23.02.2021 «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми». Він передбачає заборону використання пальмової олії у харчових та молочних продуктах, та в дитячому харчуванні.
Основні завдання цього законопроєкту:
— заборона використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах;
— заборона використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих — рослинних жирів (кунжут, льон, глютен) у дитячому харчуванні;
— заборона використання гідрогенізованої пальмової олії у харчових продуктах (кондитерські вироби: шоколад, морозиво тощо);
— штрафні санкції за порушення;
— чітке та зрозуміле маркування харчової продукції, що містить пальмову олію.